Project of the Month

Collaboration for Innovation – GBG Design & Construct Fitout

Global specialists in Identity Data Intelligence GBG (formerly Dectech) know and understand the importance of each person’s uniqueness and individuality. So when they uprooted their entire office from Moonee Ponds to Melbourne’s CBD, with the help of McCormack and Studio 103, it’s no surprise that the new workspace was created in collaboration and consultation with their employees.

“Our People Plan is at the heart of our business strategy,” says GBG’s Chief People Officer James Miller.  “And we have rolled out a consistent workspace brand as part of this. Our vision is to create an environment for the best and most engaged people in the industry, and our Property Objective supports this by creating vibrant workspaces which enable our team to deliver.”

Having a ‘Property Objective’ may not be new to most business leaders, however as organisations become more competitive, then innovation is key. And coming up with new ways to incorporate a business’s own branding into the work environment isn’t just for good looks.

“We don’t just talk about our workspaces, or what we do for that matter,” James says. “It’s all part of creating an overall employee experience that people want to be part of. In FinTech, we operate in a dynamic but competitive industry, for clients and team members.  Creating great experiences for those we work with, whether clients or our internal team sets the tone for what you can expect from GBG in other ways.”

With the original goal for the design and construct of their new Collins Street offices to create a fun, vibrant, colourful, inviting environment for employees – it was agreed that the design should be based on the colours within GBG’s own People Plan, and with the help of GBG’s employees.

“By pulling the colours for our office straight from our People Plan, it becomes core to what our team experience every day,” says James.

Not only was there streamlined collaboration between GBG, Designer Alex Brooks (Studio 103) and Project Manager, Brad McCormack, (McCormack), GBG’s employees also contributed fully to the overall design.

“This was one of the most unique projects we have ever been involved in,” says Brad McCormack from McCormack. “Because GBG employees were at the forefront of how the design process was directed, the staff had complete involvement and contribution to the overall design, for example, a staff poll ensured the meeting rooms were named appropriately, and the staff themselves ensured there was enough space for the business to grow and areas were set aside for their well-being.”

Enter through the main entrance of GBG’s new offices and a spacious reception and waiting area deliver the “wow” factor using the strong primary colours of the GBG brand – red, grey, black and white. Diamond gloss laminate hinting at Carrara marble ensures the reception desk provides that exciting first impression.

Adjacent to the reception area are a spacious boardroom, and two formal meeting spaces, one of which makes the most of the Collins Street view for waiting visitors. A secure entry point leads into the large breakout space that assertively incorporates the secondary colours of GBG’s brand into the fittings. The area offers a generous selection of seating along with a table tennis table set against a bold graffiti mural in the back corner. The kitchen is roomy and functional, with a large central island bench allowing for high traffic at break times.

From the breakout area, the large open plan workspace is surrounded by a meeting rooms and collaborative spaces. Visual management at the open collaboration zone using high tables and a generous booth for large informal meetings gives the space an informal feel and breaks up the repetitiveness of the workstations.

The overall design of the fit out utilises maximum natural light with warm, classic textures of oak timber enhancing the GBG brand colours. Coloured carpet tiles create zoned areas and smartly polished concrete in the breakout zone helps to transition the space between reception and the workspace.

“GBG is an ever-evolving organisation that really strives to ensure staff are aligned not only with the business objectives, but also know and understand the importance of wellbeing, happiness and inspiration, creativity and productivity,” says Brad.

“The fact that GBG took so much care in the design of this workspace to not only highlight and create a daily reminder of who they are, what they represent and the direction in which they want to take the business, they have also strongly considered how this would affect their employees and the culture they want to create.

“Their employees really were at the forefront of how the design process was directed. They created an environment to meet their expected plans to grow the business, and one that inspires and provides overall wellbeing to ensure they retain their existing talented staff.  It’s also a perfect example of how a business can inject their branding into an office space as an inspiration for staff.”

Once the project was completed, Brad says there was an overall reaction of excitement within the GBG team. “The feeling was that the space enabled them to be both creative and productive but there was also an awareness and understanding of the culture and the future of the business itself.”

All in all, the collaboration between McCormack, Studio 103 and the GBG team was one that has led to the creation of a vibrant, fun and professional workspace that lends itself to enhancing the individual needs and drivers of its employees. One which can only lead to many more innovative ideas being generated by such a future focused employee-driven company.

Check out the full project profile here  GBG Project Case Study